Konstnär: Madelaine Sillfors — Sillfors & Bäver collab

Sillfors & Bäver collab

Platsen är Bagarstugan på Ön i Umeå. När jag kommer dit har Bäver byggt en hydda. Hyddan är arkitektoniskt komplex, med olika delar som matförråd och boendedel, ett åretruntboende. Bäver har redan påbörjat sitt arbete på platsen. Bävers tänder har emalj armerad med järn, de är lätt roströda.

De skulpturala inslagen hittar vi vid infarten till bagarstugan samt vid sluttningen ner till Hyddan. Bäver jobbar helst med asp, men även sälg och björk bearbetas, oftast till spetsar som möts, och snirklande former. Storm är ett annat verktyg Bäver använder sig av, starka vindar fäller de grövre träden efter viss modifiering.

Asp och sälg innehåller kemiska substanser som salicylsyra vilka samlas i bäverns körtlar. Bävergäll var förr väldigt eftertraktat och användes i bland annat parfym, brännvin och medicin. Bävern har varit utrotad i England sedan 1100-talet. 1871 dödades den sista svenska bävern. 1922 inplanteras två norska bävrar och efter fler lyckade inplanteringar under 1900-talet finns nu cirka 100000 bävrar i Sverige.

Mina verk står mitt på gårdsplanen. Det är 3 stycken 3,6 meter långa reglar av obehandlat furu, människans favoritvirke här i norr. Det är billigt och praktiskt och luktar gott av kåda som läcker ut ur små sår i virket och fastnar i handens veck. De är bearbetade med dremel och stämjärn och bär mönster inspirerade av bilder från hällristningar i Sverige, Norge, Vietnam, från vikingamynt, bildstenar, egyptiska hieroglyfer, babyloniska stelar, astrologiska tecken, smycken och föremål från arkeologiska utgrävningar. Det är närmare 10000 år av önskan om kommunikation som bryts i tu på olika höjder. Bävers gnagningar får symbolisera hur vår mänskliga aktivitet ibland krossas av naturens krafter, och sedan åter tas vid på andra sidan gnaget.

I bagarstugan tänder vi eld och bakar pizza, vi umgås och leker konst. Vi eldar i flera dagar med mycket ved för att få bagarstugan varm. Bäver leker i Lillån och fäller träd på natten, de blir till nya bostäder och barnkamrar för tusentals arter som tickor, insekter och sly. Fåglarna trivs i Bävers närhet.

Foto: Erik Abel

Visa alla