Konstfrämjandet Västerbotten

2

Konstfrämjandet Västerbotten

“Är som dödens avbild / On kuin kuinkuoleman kuva”* — Oscar Männikkö

courtesy of the artist
I Norrbottens Musuems klimatsäkrade föremålsarkiv finns ett rum med samiska objekt. I rummet förvaras en samling stenar, så kallade Seitar. En Seite (efter nordsamiskans ”sieidi”) är en markör för en helig eller speciell plats. Seiten kan vara ett träd, en klippa, sten eller egentligen vad som helst som sticker ut från det närliggande landskapet.

Norrbottens Museum saknar information om var stenarna på bild kommer ifrån, hur insamlandet gått till eller vad som gör dem till Seitar. I det här materialet har Oscar Männikkös utställning hos Konstfrämjandet Västerbotten sin utgångspunkt. Under mars visas hans verk i gallerirummet på Kungsgatan.

 

Oscar Männikkö (1986, Vittangi) bor och verkar i Boden. Han har en MA i Fri Konst från Umeå Konsthögskola och arbetar med bild, installation och ljud. Återkommande teman i hans praktik är subkultur, kulturarv och det annars dolda i samhället. Männikkö är del av det tvärdiciplinära konstprojektet Residence-in-Nature och medverkade under 2018 i Mammas hus i Lainio, med vilket gruppen deltog i Luleåbiennalen 2018: Tidjord.

*Ordspråk från Lainio, Nordsamiska Lávnjit

 

 

 

Utställningens öppettider
Tors: 13.00–17.00
Fre: 13.00–17.00
Lör: 12.00–16.00

  • Konstfrämjandet VästerbottenKungsgatan 33
  • 2/3–23/3Se text för öppettider
  • Fri entré