Såhär skriver Tomas om sitt verk Sápmie:
I början av 1900 talet, då renskötare också började arbeta som författare, var en av de viktigaste frågorna vilket ord som skulle representera det renskötande folket i Skandinavien.
Brukligt var att de i Norge kallades för "Finner" och i Sverige "Lappar". Gemensamt beslutade samerna att det nordsamiska ordet "Sáme" skulle representera folket och "Sápmie" landet där samer bor och verkar.
Fast helt vedertaget är begreppet Sápmi fortfarande inte efter mer än 100 år, eftersom det är svårt att finna i ordböcker.
Det står till exempel inte i Svenska Akademiens ordlista, trots att namn för första gången finns med i nya upplagan: där finns San Marino men inte Sápmi.
En annan plats man inte heller finner orden "Sápmie" är på ortsskyltar i Skandinavien.
Anledningen är att om stadsmakterna godkänner ordet "Sápmie" eller "Sæpmie" så erkänner man samtidigt att samerna har rätt till sitt eget land.
Med mitt verk SÁPMIE vill jag synliggöra denna verklighet idag i Sverige.
Utställningen går att se på Sara Kulturhus i Skellefteå och öppnar med vernissage och artist talk på lördag den 23 mars kl 13. Sedan pågår den till den 14 april 2024. Välkommen!
Arr: Skellefteå Konstförening i samarbete med Konstfrämjandet i Västerbotten genom projektet Perspektiv från Sápmi, med stöd av Kulturrådet.