I ett samtal med fokus på konstens förmåga att ta sig an frågeställningar som inte alltid är enkla att närma sig på andra sätt, möts konstnärerna Marte Lill Somby och Liselotte Wajstedt. Två konstnärer som genom konsten arbetat med ämnen som sexuellt och psykiskt våld i Sápmi.
Kan konstnärliga uttryck bidra till läkande, förståelse eller samhällsförändringar och behöver detta vara målen med arbetet? Vilka utmaningar och möjligheter finns i konstnärliga processer när tunga frågeställningar berörs genom konsten?
Samtalet modereras av Maria Ragnestam
Marte Lill Somby är en samisk-norsk konstnär baserad i Kárášjohka/Karasjok. Hon jobbar med samtidsaktuella frågor, kultur och identitet. En av hennes motivationer är att vara en röst och att kunna berätta en historia om den är personligt förankrad eller en del av kulturen.
Hon inspireras av natur, kultur och identitet. Ett tyst berättande som spänner mellan figuration och abstraktion, estetiken och kontrasterna i vardagslivet. Somby jobbar med grafik, broderi, teckning, fotografi, video, duodji och skulpturala installationer.
Skrevet i stein är ett projekt som handlar om samiska kvinnor som har upplevt psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld och övergrepp i nära relationer på norsk sida av Sápmi. Som en samisk konstnär i det här projektet önskar jag att ge dig som flicka, tjej, kvinna eller áhkku en sten. Skrivet i sten, med ditt ord.
Jag vill vara en röst för mina medsystrar som har upplevt våld i nära relationer. Det symboliserar jag med ordspråket “det er ikke skrevet i stein, så det er ikke helt sikkert eller sant”. Skrevet i stein understryker att jag tror på dig och att din historia är sann.
Våld är ett problem över hela världen, men procentandelen kvinnor som är utsatta för våld i det samiska samhället är statistiskt sett markant högt. Jag vill förmedla de samiska kvinnornas historia med sina egna ord.
Liselotte Wajstedt är en samisk konstnär och filmskapare från Giron/Kiruna, bosatt i Stockholm. Hennes verk spänner över allt mellan video, collage, måleri, fotografi, skulptur, textil och installation. Hon har bland annat gjort ett dussin kortfilmer och långfilmer och medverkat på internationella filmfestivaler. Bland annat EADNI (2023) och Sire och den sista sommaren (2022). Wajstedt har även haft flera utställningar, solo och tillsammans med andra.
Tystnaden i Sápmi handlar om övergrepp och psykisk ohälsa i Sápmi. Filmen angriper tabun och händelser som har plågat många samiska unga kvinnor - i generationer. Sexuella övergrepp är inte bara ett samiskt fenomen, det är universellt och angår oss alla. Tysthet har varit en överlevnadsstrategi i många urfolkssamhällen. Kvinnorna som deltar i filmen har förstått att tystnad inte längre gynnar någon.
Maria Ragnestam är verksam som curator, moderator och föreläsare baserad i Kiruna. Hon har bland annat kuraterat utställningen Bakom hörnet vindens jojk tillsammans med sydsamiska konstnären Carola Grahn på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm (2021) och arbetar just nu med förberedelserna för ett nytt residens för urfolkskonstnärer i Dearna/Tärnaby med fokus på koreografi och rörelse i samarbete med Aejlies och Riksteatern.
Lördag 4 november 2023
11.00 - 12.00 Samtal på Tráhppie
12.15 - 13.30 Film: Tystnaden i Sápmi på Bio Abelli, Västerbottens museum
Adress: Helena Elisabeths väg 4 (Tráhppie) och 3 (Västerbottens museum)
Samtalet arrangeras i samarbete med Ubmejen biejvieh, med stöd av Kulturrådet och Umeå Kommun