Foajé

Välkomna in i Konstfrämjandets Foajé! Här kan ni ta del av workshops, studiegrupper, ateljésamtal m.m. Här finns också rum för gemenskap, fika, fördjupade konstsamtal såväl som mer vardagligt samkväm.

oajé kommer från det franska ordet foyer för härd, eldstad, spis. Foyer var ursprungligen ett uppvärmt samlingsrum vid Comédie-Française i Paris. Under 1600-talets Frankrike var ”foyers” uppvärmda uppehållsrum i teatrar, där skådespelarna kunde byta om och värma sig. På 1700-talet användes begreppet även för de allmänna utrymmen utanför scenen. Foajén blev en social plats att se och bli sedd, och nästan viktigare än själva scenen.

Med Konstfrämjandets Foajé önskar vi tillsammans med er skapa just det, en social plats för gemenskap och skapande där det ges rum för själva eftersnacket efter en vernissage. Vi är mån om att det som händer i Foajén får vara i process och inte nödvändigtvis en slutprodukt att visa på ett podium för en besökare att konsumera. De som tidigare varit besökare bjuds in i Foajén för att vara medskapare.

Foajé uppstod ur ett behov och en längtan efter en öppnare och friare form av verksamhet. En verksamhet som verkar för att vara en resursförstärkande plattform som kan hjälpa konstnärer och konstintresserade och möjliggöra idéer och möten. Foajé syftar till att bemöta dessa önskemål och hitta nya former för att ta del av konst, tänka kring konst, göra konst, och det tillsammans med andra. Hösten 2019 blir uppstarten för projektet med program som syftar till att inspirera och väcka aktuella frågor för projektet hos våra deltagare. Deltagarna är medskapare och möjliggörare av projektet och stor vikt kommer att läggas vid att ni har inflytande och medbestämmanderätt över process och kommande program.

Foajé är ett försök att vara en lyssnande organisation där vi ställer oss frågan vad det innebär att arbeta konstfrämjande idag och hur det praktiskt kan genomföras på nya och förbättrade vis. För att ta del av vad som händer, se kalendariumet. För att föreslå eller önska program, kom in till oss eller maila! Foajén är öppen för alla, oavsett bakgrund, utbildning och ålder.

Hoppas vi ses!

Projekt Foajé drivs med stöd från Kulturrådet.

Visa alla