Workshop — Raise your fists!

Foto:

I samband med Umeå Pride bjuder Konstfrämjandet och Kvinnohistoriskt museum in till en workshop. Konstnären Mary Coble (US/SE) leder workshopen utifrån hennes egen konst som tematiserar den knutna näven som en ikonisk markör och motståndssymbol i minoriteters kamp mot förtryck. En kväll där vi diskuterar, tänker och agerar kring den knutna näven.

Workshopen inleds med en introduktion till historien om den höjda knutna näven med samtida exempel på hur den fortsätter att vara en relevant symbol.

Diskussionen kommer att leda till gemensamma reflektioner kring den relevans som den knutna näven har för var och en av oss. Utifrån det skapas sedan egna flaggor med knutna nävar. Tanken är att vi marscherar med våra flaggor under Prideparaden lördagen den 19 september som startar från Döbelns park kl 12.

Vad vi idag kallar för ”Pride Parad” växte ursprungligen från sociala aktiviströrelser med ett stort behov av att marschera för utrymme, synlighet och solidaritet. Även om det är viktigt att fira queer pride och framsteg för HBTQ rättigheter, betonar workshopen vikten av att göra plats för motstånd mot det normativa perspektivet och den dominerande politiska och sociala kultur, när den producerar diskriminering, utanförskap och förtryck. Den heteronormativitet och homonationalism som kan upplevas genom en stor del av kommersialiseringen av Pride-evenemang idag döljer att det finns mycket arbete att göra.

Låt oss höja våra nävar i solidaritet med dem som ännu inte har de rättigheter som den privilegierade delen av vår gemenskap har.

Praktisk information
Workshopen är helt gratis. Deltagarna kommer också att ha få tillgång till gratismaterial för att göra flaggor. Notera att workshopen rymmer max 12 personer samt att den hålls på engelska.

Anmälan
För att delta behövs en föranmälan. Mejla senast den 14/9 till:
info.vasterbotten@konstframjandet.se

Övrig info
Som en del av projektet ”The White House”, samlar Konstfrämjandet in flaggor från deltagarna till ”Folkrörelsearkivet i Västerbotten”. Det är ett länsarkiv med uppdraget att samla in och lagra dokument från föreningar och sociala rörelser i Västerbottens län. Ett av ”The White House” mål, är att öka synlighet av hbtq-aktiviteter för att bredda arkiven med hjälp av berättelser och avtryck som belyser hbtq-personer existens i samhället, historien och kulturarvet.

Arrangör
Konstfrämjandet i Västerbotten och Kvinnohistoriskt Museum. Arrangemanget är en del av projektet ”The White House” och Umeå Pride 2015.

Foto
Tongyu Zhao. Bilden är kraftigt beskuren.

Visa alla