We Are Still Here — av Gunilla Bresky

We Are Still Here - Foto: Ola Røe

Vi samarrangerar visningen av filmen om det samiska konstnärskollktivet Máze-gruppen under Umeå filmfestival 2023. Efter filmen är det samtal med regissören Gunilla Bresky.

I den lilla byn Máze i Nordnorge står ett öde hus med en märklig historia. Hit kom sju unga samiska konstnärer i slutet av 70-talet med en dröm om att skapa tillsammans. De packade sin röda buss med bilder och åkte runt för att ge konsten till sitt folk. När utbyggnaden av Alta-älven hotade att dränka byn blev de en del av motståndet.

Möt konstnärerna i Máze-gruppen. De hade alla vuxit upp i ett samhälle som försökte ta ifrån dem familj, språk och kultur. Nu var det dags att skriva om historien. Idag är de alla internationellt etablerade namn på konstscenen men minns fortfarande tiden i Máze. Regissören Gunilla Bresky (Sara med allt sitt väsen, Solens son) har träffat konstnärerna för att berätta denna unika historia.

We Are Still Here är den tredje delen av filmtrilogin ’De kom från norr’. Den första filmen porträtterar den samiske ikonen och artisten Nils-Aslak Valkeapää. Den andra filmen handlar om författaren och aktivisten Sara Lidman

Máze-gruppens medlemmar var: Aage Gaup, Trygve Lund Guttormsen, Josef Halse, Berit Marit Hætta, Britta Marakatt-Labba, Hans Ragnar Mathisen, Rannveig Persen och Synnøve Persen.

Efter visningen är det samtal med filmens Regissör Gunilla Bresky.

Originaltitel: Mii leat ain dás

Regissör: Gunilla G Bresky

År: 2023

Längd: 1 h 19 min

Land: Norge / Sverige

Språk: Norska / Samiska / Svenska

Undertext: Engelska

Visningen och samtalet ordnas i samarbete med Umeå Filmfestival, med stöd av Kulturrådet och Umeå Kommun.

Visa alla