Utställning — hela sommaren på Sjungaregården Kulturcentrum!

Utställning Saving the Savage - Erika Stöckel

Välkommen att besöka Granö och Sjungaregården kulturcentrum, för utställningen Saving the Savage med Erika Stöckel.

Sjungaregården har ett gediget program under hela sommaren mellan 17 juni och 13 augusti. Exempelvis finns fler utställningar i de olika bygnaderna på gården. Utställningen Saving the Savage hittar du på övervåningen i Mangårdsbyggnaden. På nedervåningen finns cafét där det serveras allt från hembakt fika, nygräddade våfflor och den berömda Granö-mackan.

Om konstnären:

Leran är fundamentet i Erika Stöckels arbete. Skulpturer i keramik som påminner om kroppen - veck, valkar och öppningar. Det är ett pågående letande efter en form där nya skulpturer tillkommer en efter en. Varje skulptur blir en egen individ och tillsammans bildar de en familj. Objekt blir till subjekt och nya medlemmar får familjen att växa.

Stöckels konstnärskap återkommer ständigt till frågan om den yttre blicken - hur ser vi på oss själva genom andras ögon? Det är ett grävande i maktstrukturer, exotifiering och kolonialism och hur detta sätter sig i kroppen och bärs vidare i generationer.

Det är en lek med rollen som vi och dom och hur den ständigt skiftar mellan skulpturen och betraktaren.

Verk i Keramik och trä, 2023 - Erika Stöckel

Erika Stöckel (f. 1989 Kiruna), bosatt och verksam i Oslo. Har en kandidatexamen från Umeå Konsthögskolan och en masterexamen från Oslo Konsthögskola. Hon har under de senaste åren haft soloutställningar på bl.a. Galleri Box, Göteborg (2022), Galleri RAM, Oslo (2021), KRAFT, Bergen (2021) samt medverkat i grupputställningar på bland annat KINDL, Berlin (2022), QB Gallery, Oslo (2022), Havremagasinet, Boden (2022), Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm (2020).

Om sjungaregården

Sjungaregården drivs av Granö Beckasin i samarbete med den ideella föreningen Sjungaregården kultur- och teaterförening. Gården är en Västerbottensgård i Granö med anor från 1700-talet. I mangårdsbyggnaden har interiören stått orörd sedan 1900-talets början och besökarna är välkomna in för att uppleva hur ett stort bondehem har sett ut i slutet av 1800-talet.

Mer info och fullt program för Sjungaregården hittar du här: https://sjungaregarden.se/

Utställningen är producerad av Konstfrämjandet Västerbotten och Sjungaregården Kulturcentrum med stöd av Kulturrådet.

Visa alla