Perspektiv från Sápmi: Utställning — med Erika Stöckel

Konstverk - Erika Stöckel

Under hela sommaren kan du se konstnären Erika Stöckels verk på Sjungaregården Kulturcentum.

Leran är fundamentet i Erika Stöckels arbete. Skulpturer i keramik som påminner om kroppen - veck, valkar och öppningar. Det är ett pågående letande efter en form där nya skulpturer tillkommer en efter en. Varje skulptur blir en egen individ och tillsammans bildar de en familj. Objekt blir till subjekt och nya medlemmar får familjen att växa.

Stöckels konstnärskap återkommer ständigt till frågan om den yttre blicken - hur ser vi på oss själva genom andras ögon? Det är ett grävande i maktstrukturer, exotifiering och kolonialism och hur detta sätter sig i kroppen och bärs vidare i generationer.

Det är en lek med rollen som vi och dom och hur den ständigt skiftar mellan skulpturen och betraktaren.

Erika Stöckel (f. 1989 Kiruna), bosatt och verksam i Oslo. Har en kandidatexamen från Umeå Konsthögskolan och en masterexamen från Oslo Konsthögskola. Hon har under de senaste åren haft soloutställningar på bl.a. Galleri Box, Göteborg (2022), Galleri RAM, Oslo (2021), KRAFT, Bergen (2021) samt medverkat i grupputställningar på bland annat KINDL, Berlin (2022), QB Gallery, Oslo (2022), Havremagasinet, Boden (2022), Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm (2020).

Utställningen är producerad av Konstfrämjandet Västerbotten och Sjungaregården Kulturcentrum med stöd av Kulturrådet.

Visa alla