KONSTNATT

Umeås konstarrangörer och fria aktörer bjuder in till årets konstevenemang, en gemensam konstnatt där vi håller öppet 18.00 - 00.00.

Lördagen den 9 september bjuder Umeås konstarrangörer in till en gemensam konstnatt där vi håller öppet 18.00 – 00.00. Medverkar gör bl.a Konstfrämjandet Västerbotten, Galleri Verkligheten, Bildmuseet, Västerbotten museet, Vävens Konsthall, Vita kuben, Lilla Galleriet, men också fria aktörer som arrangerar temporära konstevenemang så som pop-up utställningar i stadsrummet och öppna ateljéer. Under kvällen är Ume Eco Ride abonnerad för att skjutsa runt er mellan de olika eventen.

PROGRAM
Programmet kommer att uppdateras löpande på vår facebook-sida.

VÄSTERBOTTENS MUSEUM PÅ GAMMLIA

Konstjakt för barn
Kl 19.00 samt 21.00. Samling i museets reception. Från 7 år.
Vi samlas i mörkret mitt i en konstutställning. Vi slår på våra ficklampor och skapar äventyr. Delar av konst är borta och vi måste lösa gåtor!

KONSTFRÄMJANDET VÄSTERBOTTEN

Förlust, förvandling och en önskan att förvandlas till träd. Ett lyssnande, ett regn. Röster som vibrerar i din kropp. Trä, skruv, sladdar, filmjölk, ljus, glas, bokstäver, hörlurar, ljud. En ljudinstallation, en situation. Ungefär nio minuter rumtid.

Håller öppet under kvällen med den pågående utställningen av MAURIZIO CORONA

ÖPPEN ATELJÈ – ANNA HILLBOM

www.annahillbom.com

SARA PETERSSON – ON THE ROAD

Sara Petersson visar sin konst på ett bullerplank i hörnet Lektorsgränd 8/Bölevägen under titeln ”On the road”. Huvudsakligen visar hon akrylmålningar.

NÖTKRÅKAN

Konstnärerna Simon Gran Danielsson och Mia Rogersdotter Olofsson inviger nötkråkans park, Hemvägen på Haga.

VÄVENS KONSTHALL

GERD AURELL är bildkonstnär och arbetar främst med teckning och performance. De senaste åren har hon börjat experimentera med performativ teckning på overheadprojektor, något hon ofta gör i samarbete med andra musiker eller konstnärer. Hon har ställt ut och uppträtt nationellt och internationellt, bl a på Köttinspektionen (Uppsala 2016), Open Arts (St John, Canada 2016) och Skaftfell Center for the Arts (Seydisfjördur, Iceland 2015). Hon var med och startade det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå 2001 och är fortfarande en av nio konstnärer i styrelsen.

PER NILSSON är filosof och författare. Han har skrivit böcker som ”The Amphibian Stand” och ”Non serviam” om konst och filosofi. Han har samarbetat med koreografen Björn Säfsten i flera forskningsprojekt. Han har också uppträtt med textläsning på bl a Fylkingen, Uppsala Art Museum och MADE-festivalen ihop med Butoh dansaren SU-EN. Tillsammans med Gerd Aurell framförde han ”Non Serviam” på Moderna museet/MTD i Stockholm, 2015.

FINA FASADER OCH SJÖRÖVAR-JENNY

Om konstsamlingen:
Mycket av den konst som finns på kommunala arbetsplatser och i det offentliga rummet i Umeå tillhör kom­munens konstsamling. Samlingen som består av ca 10 000 verk av skiftande tekniker, är till stor del utplacerad på ca 350 olika verksamheter så­som skolor, förskolor, bibliotek, gruppboenden och ad­ministrativa verksamheter eller i det offentliga rummet. De verk som för tillfället inte är utplacerade finns i ett konstförråd i Väven. Varje år köps nya verk in till samlingen, som alltså ständigt växer.

VITA KUBEN HÖST 2017 c/o Väven

Curator Dragos Alexandrescu ’The element of nature’

Med olika kulturella bakgrunder och geopolitiska synsätt beträffande mänsklighetens tillstånd presenterar konstnärerna i höstens serie verk som handlar om mänskligt beteende i en specifik miljö. I rollen av betraktare arbetar alla tre med konst i vilken den fysiska naturen är närvarande men inte spelar en huvudroll. Genom sina kameralinser och filtrerade genom deras personliga erfarenheter och känslor så blir naturen ett komplement, en bakgrund, ett mentalt landskap, konceptuellt format i enlighet med konstnärernas egen reflexiva hållning gentemot platsen och subjektet.

I 8 September – 6 Oktober Marcus Lerviks
II 12 Oktober – 17 November Dan Acostioaei
III 2 December -29 December Basma Alsharif
Marcus Lerviks

Marcus Lerviks bor och arbetar i Vasa och är utbildad på konstakademin i Helsingfors. Han använder video och installationer som sitt främsta medium men arbetar även med performance. Till Vita Kuben kommer Marcus med ett nytt videoverk som behandlar tid och landskap.

GALLERI VERKLIGHETEN
18.00 – 00.00
Vernissage och pizzaugns-invigning med konstnärskollektivet GYLLEBOVERKET från Österlen.

BILDMUSEET

Roger Metto / Kryosfär

Ana Mendieta / Omsluten av tid och historia
2017-06-18 – 2017-10-22
Blod, eld, jord, vatten och den egna kroppen; Ana Mendietas poetiska och drabbande verk från 1970- och 1980-talet talet är en säregen balansakt mellan utsatthet och styrka. Bildmuseet presenterar hennes fängslande konstnärskap genom 21 filmer och ett urval fotografier, teckningar, grafiska blad och tredimensionella verk.

Visa alla