Konstfrämjandet Västerbotten

2

Konstfrämjandet Västerbotten

Utställning — Domestic relationships

Konstnären Samuel Andersson (SE) visar måleri i Konstfrämjandets nya utställning "Domestic relationships" med invigning fredag den 12 februari kl 19.00. Med utgångspunkt i vardagliga objekt i form av två tolvslåstolar, reflekterar konstnären över konstens och bruksobjektets värde.

Vernissageprogram
Fredag den 12 februari kl 18.00-22.00

 

18.00 Dörrarna öppnas till utställningen
19.00 Invigningstal med verksamhetsledare Camilla Påhlsson
19.10 Visning av Domestic relationships av konstnären Samuel Andersson
19.20 Dj & mingel
22.00 –

 

 

I utställningen Domestic relationships har Samuel Anderssons hämtat inspiration från bruksmentalitet, allmoge och långsamhet. Genom att lyfta fram enkla och alldagliga objekt vill konstnären medvetandegöra och höja status på högst vardagliga ting som finns i omgivningen men också beröra frågor om klass och samtida kultur.

 

Centralt i Andersssons konstnärskap är att arbeta med målningens materialitet och rumslighet i relation till alldagliga föremål såsom hantverk, massproducerade föremål och redskap. Precis som utställningstiteln Domestic relationships också indikerar så handlar det om just förhållandet mellan konstobjekt och brukarobjekt dvs stol och måleri och hur dessa laddar varandra med nya innebörder.

 

På Konstfrämjandet visar Andersson nya målningar och två gamla tolvslåstolar som fått stå som förlaga till dessa abstrakta konstverk. De har behandlats med frätande klor till olika formationer och installerade på ett sätt som tänjer och suddar ut gränserna mellan måleri och installationskonst i rummet. Konstverken bjuder in besökaren att ta del av en konstnärlig arbetsprocess där närvaro, kropp och blick är viktiga beståndsdelar för upplevelse av utställningen. Konstnären skriver själv:

 

”Målningarna har grott ur två gamla tolvslåstolar jag hittade på en second-hand i Umeå. Tyckte dem var fantastiska tillsammans. Inte som möbler utan som objekt. De var målade på komiskt vis av någon eller några. Precis som målningarna har stolarna för mig ingen praktisk funktion eller värde. De ockuperar sin del av rummet, ockuperar i en fri roll, jämlika med målningarna och inspirerar deras kroppar med sin bruksmentalitet.”

 

Samuel Andersson (f. 1982) är konstnär utbildad i Fri konst på Konsthögskolan Umeå universitet och delvist uppvuxen i en bruksort i Ångermanland vilket bland annat präglat hans intresse för bruksobjekt i sin konst. Andersson är nyligen examinerad (2015). Det här är Konstfrämjandets Västerbottens nya satsning på ung konst. Han har tidigare ställt ut på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm och på Bildmuseet. För året blev han även tilldelad ett stipendium från Eva och Hugo Bergmans minnesfond genom Kungliga Akademien.

 

Utställningen visas mellan den 12 februari och 12 mars.

 

Mer info om konstnären
http://www.samuel-andersson.com

 

  • Konstfrämjandet VästerbottenKungsgatan 33
  • Fredag den 12 februarikl 18-22
  • Fri entré