Konstfrämjandet Västerbotten

2

Konstfrämjandet Västerbotten

Mattias Olofsson — Minor Rituals

Att det ska vara så svårt ibland att tycka om ett barn precis som det är och inte ställa krav på barnet att det ska vara annorlunda! Om man frågar tio mammor om de tycker om sina barn just sådana som de är blir det ögonblickliga svaret: Naturligtvis! Visst tycker vi om våra barn precis sådana som de är, med alla deras fel och egenheter!

Men när mammorna tänker efter lite kan det komma fram, att visst hade det varit roligt om Ernst hade varit lite mer lik sin pappa och varit intresserad av att läsa. Nu är hans enda intresse att hålla på med motorer, och det är ju inte precis vad man tänkt sig. Han vill helst inte ta studenten utan praktisera på någon verkstad i stället, men man måste ju fordra att han tar sin examen i alla fall. Eller nog är det lite tråkigt att Elsa inte har några av mina intressen, hon hänger bara över böckerna, hon är rent omöjlig ute i sällskapslivet och har måst tvingas att lära sig dansa. Och själv hade jag så roligt och var så firad vid hennes ålder! Det är konstigt på något vis att ens dotter aldrig är uppvaktad och omsvärmad som man själv var.

 

LYCKLIGA BARN. Uppslagsbok för föräldrar och lärare (1960)
Redaktion; G. Nihlén, S. Holmberg och B. Nihlén
Tredje upplagan

 

Mattias Olofsson är baserad i Umeå. Han fick sin masterexamen 2004 från Umeå Konsthögskola. Frågor om identitet i relation till tillhörighet och utanförskap är återkommande teman i hans verk. Dessa inspireras ofta av roller, masker och förväxlingar, det vill säga situationer där identiteten uppstår genom att man tilldelas eller tar sig en roll i en större struktur. Olofssons har ställt ut nationellt så väl som internationellt på bl.a ZKM/Karlsruhe, Whyspa institute of Art /Gedansk, Moderna Museet/Stockholm, Periferic 7 Biennal/Iasi, Gana Art Center/Seoul, The Showroom/London, Kulturhuset /Stockholm, Justina M Barnicke Gallery,Toronto, Botkyrka Konsthall/Stockholm och Reims scénes déurope performancefestival.

 

Mattias Olofsson / Minor Rituals
Utställning 14 september–13 oktober
Öppettider under utställning:
Tors: 13–17
Fre: 13–17
Lör: 12–16

 

Vernissage 14 september kl. 19.00
Välkomna!

 

 

  • 14/9–13/10Se text för öppettider
  • Fri entré